donderdag 25 juni 2009

Mooi en Duidelijk Leren Schrijven
Wordt Steeds Moeilijker Voor Kinderen !

In het NRC van 8 november 2008 stond het bericht (zie de links) dat het Platform Handschriftontwikkeling op dinsdag 11 november een petitie aan de Tweede Kamer zou gaan aanbieden omdat de kwaliteit van het handschrift van kinderen steeds slechter wordt. In het voortgezet onderwijs komt het steeds vaker voor dat jongeren hun eigen handschrift (dus ook hun aantekeningen) niet meer kunnen lezen.

In het artikel zegt schrijfpedagoog dhr. Schoemaker dat de motorische ontwikkeling tegenwoordig „trager” verloopt doordat kinderen binnen zitten. Verder zegt hij: „Met schrijven train je tegelijk het sensomotorisch geheugen". En „Schrijven bevordert de samenwerking tussen de linker- en hersenhelft.” Er blijkt steeds meer vraag te komen naar een handschriftcursus of schrijftraining waarbij kinderen beter leren leren schrijven en daarmee hun handschriftkwaliteit te verbeteren. De schrijfspecialisten vinden dat er op de basisschool meer aandacht voor moet komen.

Zoals we allemaal wel weten zitten kinderen steeds vaker en langer achter de computer en kijken ze daarnaast ook nog de nodige tijd TV. Voor de ontwikkeling van kinderen is het ongelooflijk belangrijk om ervoor te zorgen dat ze weer veel meer (doelgericht) gaan spelen. Fijngevoeligheid in je bewegingen (dat is belangrijk voor b.v. het leren schrijven) kun je alleen maar leren door oefening. Doelgericht spelen is voor kinderen DE manier om tegelijkertijd met de ontwikkeling van de motoriek onder meer deze vaardigheden, hun waarneming en het zelfgenererend leervermogen te ontwikkelen. Het probleem is dat veel ouders zich niet realiseren wat de effecten van te weinig spelen en bewegen op de leerprestaties van hun kind zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten