vrijdag 10 juli 2009

Kwaliteit Van Spelen

In het verleden hebben mensen zich bijna als vanzelfsprekend ontwikkeld en we vinden het als volwassene heel normaal dat we kunnen wat we kunnen.

Maar je moet niet vergeten dat de kinderen die nu opgroeien dat in heel andere omstandigheden doen dan dat de meeste volwassenen van nu dat vroeger als kind deden. En zeker heel anders dan in de tijd dat hun oma's en opa's klein waren. Toen ik een kind was (ik ben 53), speelden we ALTIJD buiten, tenzij het slecht weer was. Er was op woensdagmiddag van 4 tot 5 "kinderuurtje" op tv en voor de rest speelden we. Even naar binnen om wat te eten en dan weer naar buiten. En of dat niet genoeg was: we speelden ook ALTIJD in de pauzes op school.

En WAT speelden we? We waren altijd bezig om vaardigheden te leren en te proberen steeds beter te worden: touwtje springen, kaatsenballen, knikkeren, hoepelen, steltlopen enz. Verder speelden we spelletjes, bouwden we hutten, graafden we kuilen om in te zitten enz. Het z.g. educatief speelgoed van nu bestond niet. Educatief speelgoed is voor een groot deel, naar mijn mening, bedacht door de commercie om er veel geld mee te verdienen. Veel z.g. educatief speelgoed is lang niet zo educatief als men ons wil laten geloven. Zelf actief bezig zijn met hele simpele dingen, eigen plannetjes maken en de fantasie gebruiken, zelf spelen en ontdekken en op een natuurlijke manier motoriek en zintuigen ontwikkelen is verreweg het beste voor de ontwikkeling van kinderen.


Spelend Oefenen Is Ongelooflijk Belangrijk Voor De Ontwikkeling Van Kinderen !

Voor het leren van ALLE vaardigheden, dus ook motoriek (grove motoriek, fijne motoriek, sensomotoriek) moet GEOEFEND worden. En spelen was vroeger het constant oefenen van je basisvaardigheden die je (later) voor het leren, zo hard nodig had. Welke vaardigheden dat allemaal zijn, zal ik in mijn volgende blogberichten beschrijven. Een half uurtje per dag bewegen, zoals nu vaak geadviseerd wordt, kan dan misschien voor de gezondheid van kinderen genoeg zijn maar zeker niet voor hun ontwikkeling!!

Zeker in de eerste jaren is beweging en de ruimte om jezelf te ontwikkelen essentieel omdat je je basisvaardigheden ontwikkelt. Het mag er dan niet zo uitzien maar een klein kind is constant bezig om zijn motoriek en zintuigen te ontwikkelen en te leren om die goed samen te laten werken. In verreweg de meeste gevallen heeft het nog een vermogen om (als het genoeg gelegenheid krijgt) dingen vanuit zichzelf te leren. Ik noem dat het zelfgenererend leervermogen. Alles wat je verder leert, bouw je op het fundament dat die eerste belangrijke jaren gelegd wordt. Als dat niet stevig genoeg is (om welke reden dan ook) dan kan het heel moeilijk zijn om stabiel en daadkrachtig in het leven te komen staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten